Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΜΟΥΛΛΑΚΗΣ: ΕΔΕΣΣΑ.....ΕΤΟΣ 2025

Αναδημοσιεύουμε ένα εξαιρετικό άρθρο από το ιστολόγιο του Ιορδάνη Μουλάκη.


Απόσπασμα από εφημερίδα των Αθηνών το έτος 2025:

«……..Η Έδεσσα αυτή τη στιγμή αποτελεί ένα πρότυπο πόλης. Το σχέδιο ανάπτυξης βασισμένο στον τουρισμό, τον αθλητισμό, την ενέργεια και το περιβάλλον που ακολουθήθηκε πιστά εδώ και μια δεκαετία, έφερε την Έδεσσα από τις τελευταίες στις πρώτες – αν όχι στην πρώτη - θέσεις των Ελληνικών πόλεων ανάλογου πληθυσμού. Στην πόλη πλέον καταφθάνουν τουρίστες από όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη όλες τις εποχές του χρόνου. Οι δημοτικές αρχές εκμεταλλεύθηκαν στο έπακρο τη φυσική ομορφιά της περιοχής αξιοποιώντας με κατάλληλες μελέτες το δίκτυο των ποταμών που διασχίζουν την πόλη τα πάρκα, καθώς και τους υγροβιότοπους των ορεινών περιοχών. Αυτό έγινε σε συνδυασμό με την αναμόρφωση της παλιάς πόλης (Βαρόσι), την δημιουργία ενός από τα μεγαλύτερα και πιο σύγχρονα συνεδριακά κέντρα το οποίο προσελκύει μεγάλα συνέδρια από όλη την Ευρώπη, του προαστιακού σιδηρόδρομου που σύνδεσε την πόλη με την Θεσσαλονίκη σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και των αθλητικών εγκαταστάσεων ( γήπεδο ποδοσφαίρου, κλειστό γυμναστήριο και κολυμβητήριο) – εδώ οι άνθρωποι της πόλης εκμεταλλεύθηκαν κατά κάποιο τρόπο την οικονομική κρίση φτιάχνοντας εγκαταστάσεις μικρές σε μέγεθος αλλά υπερσύγχρονες στις οποίες διεξάγονται κάθε χρόνο αγώνες διεθνούς επιπέδου. Ακόμα, κατασκευάστηκαν ειδικές εγκαταστάσεις προπονητηρίου και διαμονής για προετοιμασίες ομάδων με τα τελειότερα μέσα.
Η Έδεσσα αυτή τη στιγμή είναι μια ενεργειακά αυτάρκης πόλη λόγω των μεγάλων επενδύσεων που έγιναν σε αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκά συστήματα και άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από τα οποία η πόλη έχει και σημαντικά έσοδα τα οποία κατευθύνονται αμέσως προς την κατεύθυνση των έργων υποδομής με σκοπό την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών (υπόγεια πάρκινγκ, αλλαγή δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης, διαπλάτυνση και επισκευή πεζοδρομίων, άμεση αποκομιδή απορριμμάτων κ.α.). Επίσης, η κατασκευή του εργοστασίου ανακύκλωσης δημιούργησε και αυτό σημαντικά έσοδα και νέες θέσεις εργασίας .
Σε όλα αυτά τα έργα η δημοτικές αρχές συνεργάστηκαν με ιδιώτες επενδυτές εξοικονομώντας σημαντικούς πόρους και εξασφαλίζοντας θέσεις εργασίας για τους Εδεσσαίους και έσοδα.
Αποτέλεσμα: η ανεργία μειώθηκε αισθητά, ο πληθυσμός αυξήθηκε θεαματικά καθώς οι νέοι δεν εγκαταλείπουν πια τον τόπο τους (αφού βρίσκουν εργασία), αυξήθηκε η οικοδομική δραστηριότητα καθώς η πόλη μεγάλωσε και σχεδόν ενώθηκε με τα γύρω χωριά. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα παρατηρείται κύμα φυγής από τη Θεσσαλονίκη προς την Έδεσσα ανθρώπων για μόνιμη κατοικία οι οποίοι απολαμβάνουν καλύτερες και πιο ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.
ΟΛΑ ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΟ 2010 όταν η δημαρχεία της πόλης άλλαξε χέρια και ανέλαβε ο συνδυασμός του δημάρχου Δημήτρη Γιάννου. Τότε, με μεθοδευμένες και δυναμικές ενέργειες και κυρίως με όραμα για τον τόπο μπήκαν οι βάσεις για την νέα αναπτυξιακή πορεία της Έδεσσας………»

Ξεκινάμε τώρα!

Γυρίζουμε σελίδα!

Για την Έδεσσα που θέλουμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου